Na przełomie marca i kwietnia w naszej szkole na lekcjach biologii i przyrody zrealizowano warsztaty w czterech klasach 7 i kl. 4c oraz na zajęciach koła biologicznego. Jakie składniki odżywcze są w produktach spożywczych? – czyli białka, zdrowe tłuszcze, węglowodany oraz witaminy. Jakie produkty należy jeść z grup uwzględnionych w talerzu zdrowia? Wbrew pozorom uczniowie wiele wiedzą w teorii o zasadach zdrowego odżywiania. A jak to jest z praktyką? Niekiedy poranny pośpiech nie pozwala nam zjeść zdrowego śniadania, a przecież to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. W trakcie warsztatów uczniowie przygotowali wiosenne kanapki i zdrowe soki. Na stołach królowało ciemne pieczywo, sałata, pomidory, papryka, pasty warzywne, twarogowe, jajeczne oraz wędlina. Następnie uczniowie zjedli zdrowy posiłek i każdemu bardzo smakowało. W końcu każdy przyniósł to co lubi.
Poniżej zdjęcia naszych śniadań.