W dniu 18 października 2016r uczniowie klas 4-6 przygotowali prezentację pt."Wspólne gotowanie”. Społeczności szkolnej prezentowano przepis na zdrowego małopolskiego ucznia z rodzinnych, lokalnych i szkolnych produktów. Formowanie ucznia rozpoczyna się już w rodzinnym domu, kontynuowane jest w przedszkolu i w szkole.
W trakcie prezentacji zwrócono uwagę na wpływ żywienia i aktywności ruchowej na zdrowie ucznia. Zachęcano do aktywnego wypoczynku i dokonywania właściwych wyborów żywieniowych. Dieta ucznia powinna: składać się z 4–5 regularnie spożywanych posiłków, być bogata w wapń, żelazo oraz witaminy, uwzględniać mleko i jego przetwory, ryby, chudy drób, uwzględniać wszystkie rodzaje potraw z ograniczeniem tych bardzo tłustych, być uboga w cukier, słodycze oraz sól, być bogata w warzywa i owoce. Jeśli do tych zasad dodamy dostosowanie jedzenia do pór roku i szczyptę wyobraźni, otrzymamy przepis na żywienie UCZNIA SZKOŁY PODSTAWOWEJ, które da mu siłę, prawidłowy rozwój i uśmiech każdego dnia. Zdjęcia ze wspólnego gotowania można zobaczyć poniżej.