Na podstawie najnowszych wyników badań w styczniu 2016rr eksperci Instytutu Żywności i Żywienia opracowali nowe zalecenia żywieniowe, które przedstawiono w postaci Piramidy Pokarmowej i Aktywności Fizycznej. Największą zmianą w nowej piramidzie, względem poprzedniej wersji z 2009 r., jest „awans” warzyw i owoców na najważniejsze, pierwsze miejsce wśród grup produktów spożywczych zalecanych do spożycia.
Wcześniej w podstawie piramidy znajdowały się produkty zbożowe, które teraz zostały przesunięte na drugie miejsce.Oznacza to, że to właśnie warzyw i owoców powinno być w diecie najwięcej (przynajmniej połowa tego co spożywamy). Warzywa i owoce mają znajdować się w każdym posiłku. Może więc warto zacząć planowanie posiłków od warzyw?
Kolejną ważną zmianą w Piramidzie jest pojawienie się ziół i przypraw. Są one wspaniałym zamiennikiem nadużywanej soli (przeciętny Polak zjada jej 3 razy za dużo w ciągu dnia), która z kolei została wykreślona z Piramidy. Miejsca w Piramidzie nie ma również na cukier i słodycze. Zalecenie jest bardzo proste: unikaj cukru i słodyczy. Zamiast tego wybieraj owoce i orzechy.
Nowa Piramida wygląda następująco:
Dodatkowo obok Piramidy znajduje się przypomnienie o WODZIE – należy jej pić co najmniej 1,5 litra dziennie – oraz o ZIOŁACH, które są zamiennikiem soli. Wykreślone zostały słodycze, cukier oraz sól.
Eksperci podkreślają, że spożywanie zalecanych w piramidzie różnorodnych produktówspożywczych, w odpowiednich ilościach i proporcjach oraz codzienna aktywność fizyczna są kluczem do zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia.
Pamiętać jednak należy, że osoby z rozpoznanymi chorobami wymagają indywidualnych zaleceń żywieniowych.
Artykuł opracowano na podstawie publikacji Instytutu Żywności i Żywienia.
Alicja Klimek