Gazowany napój orzeźwiający? 38 łyżeczek cukru.
Sok winogronowy? 11 łyżeczek. Mleczny deser truskawkowy? 6,5 łyżeczki.
Nie wierzysz? Przyłącz się do nas i czytaj etykiety na produktach.
Nazwaliśmy naszą akcję "Etykieta - wiedzy rzeka", bo ta mała niepozorna nalepka na produkcie jest niejednokrotnie rzeką informacji i jedynym źródłem wiedzy na temat składników odżywczych, w tym węglowodanów oraz innych surowców wykorzystanych do produkcji żywności.
Większość z nas macha ręką na etykiety. Przecież czytanie ich to strata czasu. Uwierzcie, lepiej stracić czas na czytanie etykiet niż na kolejkę u lekarza. Zwłaszcza że cukier pojawia się w najmniej spodziewanych przez nas miejscach: w odżywkach lub herbatkach przeznaczonych dla dzieci, keczupach, przecierach, jogurtach. Pamiętajcie - zjedzenie łakoci wywołuje w mózgu szereg reakcji chemicznych, m.in. stymuluje wydzielanie serotoniny, zwanej hormonem szczęścia, i endorfin - hormonu przyjemności.
Ale zjedzony cukier prawie natychmiast przenika do krwi i obciąża trzustkę. Musi ona wytworzyć sporo insuliny, by coś z nim zrobić. Jeśli organizm w danym momencie nie potrzebuje dużej ilości energii, cukier zamieni się w zapasowy tłuszcz. Dzięki temu rośnie masa ciała. Długotrwałe zwiększenie poziomu insuliny we krwi przyczynia się też do wahań nastroju - wybuchów gniewu lub smutku.
Groźna otyłość
Cukier prowadzi do otyłości, a w wyniku powikłań z tym związanych mogą pojawić się cukrzyca, miażdżyca, choroby układu krążenia, a także nadmierne zakwaszenie organizmu i zaburzenie odporności. Źle służy także żołądkowi, silnie drażniąc jego błonę śluzową. W wyniku podrażnienia wzrasta kwaśność i agresywność soku żołądkowego. Skutkiem tego jest wzmożone odczuwanie głodu, który często bywa zaspokajany np. słodyczami. To błędne koło. Efektem jest chroniczne zmęczenie i osłabienie organizmu. Nadmierne zakwaszenie żołądka i jelit powoduje zaburzenie ogólnoustrojowej równowagi kwasowo-zasadowej, co prowadzi do różnego rodzaju chorób układu pokarmowego, m.in. zapalenia żołądka i jelit. Cukier zaburza też równowagę flory bakteryjnej przewodu pokarmowego, w wyniku czego upośledzone zostają mechanizmy wchłaniania wielu składników pokarmowych.
To też jest cukier...
Ząbki jak perełki?
Cukier i piękne zęby to przeciwieństwa. Dlaczego tak się dzieje? Cukier jest pożywką dla bakterii, które świetnie się czują w środowisku kwaśnym powstającym w organizmie po zjedzeniu słodyczy. Jeden z typów bakterii bytujących w ustach przekształca cukier w kwas. Ten z kolei osłabia szkliwo i powoduje próchnicę zębów.
Nasz "biały wróg" także kradnie witaminy z grupy B. Do przetworzenia i wykorzystania cukru organizm potrzebuje odpowiednich witamin i składników mineralnych, takich jak wapń, magnez, potas czy cynk. Gdy nie zostają one dostarczone wraz z pożywieniem, ustrój zaczyna wykorzystywać własne zapasy. Im więcej cukru się zjada, tym bardziej rośnie niedobór minerałów. Efektem są kłopoty z systemem nerwowym, trawieniem: uporczywe zaparcia, suchość skóry, pękanie kącików ust czy tzw. wieczne zmęczenie i kłopoty z koncentracją.
Powiedz: dość!
Co robić, gdy nagle uświadamiamy sobie, że niemalże wszystkie produkty zawierają cukier? Co robić, by nie narażać zdrowia swojego i dzieci?
Nie wpadajmy w panikę.
Przede wszystkim należy dokładnie sprawdzać, co się je.
Kompozycja na naszym talerzu nie może być przypadkowa. Im więcej wiesz o swoim posiłku, tym lepiej. Pamiętaj, by podczas zakupów czytać informacje zawarte na etykietach produktów - pod kątem m.in. zawartości cukru. Miej przy tym w pamięci fakt, iż cukier niejedno ma imię. Wybieraj te artykuły, które zawierają mało cukru. Również w barach czy restauracjach decyduj się na zdrowe potrawy.
Najskuteczniejszą bronią, którą dysponujesz, jest odpowiednia dieta, oszczędna w potrawy zawierające cukier. Do dyspozycji masz tu wygodne narzędzie - specjalnie skonstruowany przez specjalistów indeks glikemiczny produktów. Ułatwia on zrównoważone zestawienie poszczególnych składników diety - tak, by znalazły się w niej tylko zdrowe produkty, ale jednocześnie o zróżnicowanej wartości. Przy odrobinie samodyscypliny z twojej strony cukier nie będzie miał w starciu z tobą żadnych szans.
Jak czytać nalepki?
Jak odróżnić na sklepowej półce produkty zdrowe od tych z dużą zawartością cukru? Jedynym sposobem jest dokładne czytanie etykiet na kupowanych produktach. Szczególną uwagę należy zwrócić na węglowodany. Na etykiecie znajdziemy informację, jaka ich ilość mieści się w 100 g danego produktu. 10 g lub więcej oznacza wysoką zawartość cukru, pomiędzy 2 a 10 średnią, zaś 2 g lub mniej to produkt o niskiej zawartości cukru. Niektórzy producenci podają bardziej szczegółową informację, na przykład: "węglowodany 15 g, w tym cukry 8 g". Wtedy dowiadujemy się także, ile w produkcie znajduje się węglowodanów złożonych, takich jak skrobia. Jeśli na etykiecie brakuje precyzyjnej informacji na temat cukru, warto spojrzeć na skład produktu. Składniki wypisane są w kolejności, poczynając od tych, których jest najwięcej w produkcie. Jeśli więc na początku widnieje cukier, wiemy, że dodano go dużo.
Co to jest indeks glikemiczny?
W planowaniu diety bardzo pomocny okazuje się tzw. indeks glikemiczny (IG). To sposób szeregowania żywności zawierającej węglowodany według siły, z jaką podnosi ona po jej spożyciu stężenie cukru we krwi. Wartość indeksu wskazuje, o ile procent wzrośnie poziom stężenia glukozy we krwi po spożyciu 50 g danego produktu. Niegdyś uważano, że skrobie (węglowodany złożone) są trawione i wchłaniane powoli, podczas gdy cukry (węglowodany proste) - szybko. Okazuje się jednak, że to nie wielkość cząsteczki chemicznej jest decydująca. Słodkie napoje i tłuczone ziemniaki na przykład mają podobny indeks glikemiczny. Na ostateczną wartość IG żywności wpływ ma wiele czynników: zarówno forma fizyczna żywności, rodzaj i stopień przetworzenia, jak i rodzaj błonnika, skrobi i cukrów oraz rodzaj obróbki kulinarnej.
Większość produktów węglowodanowych spożywa się nie osobno, ale jako część składową przekąski lub posiłku i to również ma wpływ na stężenie cukru we krwi. Na przykład chleb można jeść z masłem lub innymi tłuszczami, a ziemniaki z mięsem i warzywami. Dodatek produktów bogatych w tłuszcz i białko znacząco zwalnia tempo trawienia posiłku, co zmniejsza całkowitą wartość IG.
Sprawdź wartości dla produktów
Źródło: www.se.pl