Etykieta - wiedzy rzeka

Gazowany napój orzeźwiający? 38 łyżeczek cukru.
Sok winogronowy? 11 łyżeczek. Mleczny deser truskawkowy? 6,5 łyżeczki.
Nie wierzysz? Przyłącz się do nas i czytaj etykiety na produktach.
Nazwaliśmy naszą akcję "Etykieta - wiedzy rzeka", bo ta mała niepozorna nalepka na produkcie jest niejednokrotnie rzeką informacji i jedynym źródłem wiedzy na temat składników odżywczych, w tym węglowodanów oraz innych surowców wykorzystanych do produkcji żywności.


Większość z nas macha ręką na etykiety. Przecież czytanie ich to strata czasu. Uwierzcie, lepiej stracić czas na czytanie etykiet niż na kolejkę u lekarza. Zwłaszcza że cukier pojawia się w najmniej spodziewanych przez nas miejscach: w odżywkach lub herbatkach przeznaczonych dla dzieci, keczupach, przecierach, jogurtach. Pamiętajcie - zjedzenie łakoci wywołuje w mózgu szereg reakcji chemicznych, m.in. stymuluje wydzielanie serotoniny, zwanej hormonem szczęścia, i endorfin - hormonu przyjemności.
Ale zjedzony cukier prawie natychmiast przenika do krwi i obciąża trzustkę. Musi ona wytworzyć sporo insuliny, by coś z nim zrobić. Jeśli organizm w danym momencie nie potrzebuje dużej ilości energii, cukier zamieni się w zapasowy tłuszcz. Dzięki temu rośnie masa ciała. Długotrwałe zwiększenie poziomu insuliny we krwi przyczynia się też do wahań nastroju - wybuchów gniewu lub smutku.
Groźna otyłość
Cukier prowadzi do otyłości, a w wyniku powikłań z tym związanych mogą pojawić się cukrzyca, miażdżyca, choroby układu krążenia, a także nadmierne zakwaszenie organizmu i zaburzenie odporności. Źle służy także żołądkowi, silnie drażniąc jego błonę śluzową. W wyniku podrażnienia wzrasta kwaśność i agresywność soku żołądkowego. Skutkiem tego jest wzmożone odczuwanie głodu, który często bywa zaspokajany np. słodyczami. To błędne koło. Efektem jest chroniczne zmęczenie i osłabienie organizmu. Nadmierne zakwaszenie żołądka i jelit powoduje zaburzenie ogólnoustrojowej równowagi kwasowo-zasadowej, co prowadzi do różnego rodzaju chorób układu pokarmowego, m.in. zapalenia żołądka i jelit. Cukier zaburza też równowagę flory bakteryjnej przewodu pokarmowego, w wyniku czego upośledzone zostają mechanizmy wchłaniania wielu składników pokarmowych.
To też jest cukier...

Cukier-page-001

Ząbki jak perełki?
Cukier i piękne zęby to przeciwieństwa. Dlaczego tak się dzieje? Cukier jest pożywką dla bakterii, które świetnie się czują w środowisku kwaśnym powstającym w organizmie po zjedzeniu słodyczy. Jeden z typów bakterii bytujących w ustach przekształca cukier w kwas. Ten z kolei osłabia szkliwo i powoduje próchnicę zębów.
Nasz "biały wróg" także kradnie witaminy z grupy B. Do przetworzenia i wykorzystania cukru organizm potrzebuje odpowiednich witamin i składników mineralnych, takich jak wapń, magnez, potas czy cynk. Gdy nie zostają one dostarczone wraz z pożywieniem, ustrój zaczyna wykorzystywać własne zapasy. Im więcej cukru się zjada, tym bardziej rośnie niedobór minerałów. Efektem są kłopoty z systemem nerwowym, trawieniem: uporczywe zaparcia, suchość skóry, pękanie kącików ust czy tzw. wieczne zmęczenie i kłopoty z koncentracją.
Powiedz: dość!
Co robić, gdy nagle uświadamiamy sobie, że niemalże wszystkie produkty zawierają cukier? Co robić, by nie narażać zdrowia swojego i dzieci?
Nie wpadajmy w panikę.
Przede wszystkim należy dokładnie sprawdzać, co się je.
Kompozycja na naszym talerzu nie może być przypadkowa. Im więcej wiesz o swoim posiłku, tym lepiej. Pamiętaj, by podczas zakupów czytać informacje zawarte na etykietach produktów - pod kątem m.in. zawartości cukru. Miej przy tym w pamięci fakt, iż cukier niejedno ma imię. Wybieraj te artykuły, które zawierają mało cukru. Również w barach czy restauracjach decyduj się na zdrowe potrawy.
Najskuteczniejszą bronią, którą dysponujesz, jest odpowiednia dieta, oszczędna w potrawy zawierające cukier. Do dyspozycji masz tu wygodne narzędzie - specjalnie skonstruowany przez specjalistów indeks glikemiczny produktów. Ułatwia on zrównoważone zestawienie poszczególnych składników diety - tak, by znalazły się w niej tylko zdrowe produkty, ale jednocześnie o zróżnicowanej wartości. Przy odrobinie samodyscypliny z twojej strony cukier nie będzie miał w starciu z tobą żadnych szans.
Jak czytać nalepki?
Jak odróżnić na sklepowej półce produkty zdrowe od tych z dużą zawartością cukru? Jedynym sposobem jest dokładne czytanie etykiet na kupowanych produktach. Szczególną uwagę należy zwrócić na węglowodany. Na etykiecie znajdziemy informację, jaka ich ilość mieści się w 100 g danego produktu. 10 g lub więcej oznacza wysoką zawartość cukru, pomiędzy 2 a 10 średnią, zaś 2 g lub mniej to produkt o niskiej zawartości cukru. Niektórzy producenci podają bardziej szczegółową informację, na przykład: "węglowodany 15 g, w tym cukry 8 g". Wtedy dowiadujemy się także, ile w produkcie znajduje się węglowodanów złożonych, takich jak skrobia. Jeśli na etykiecie brakuje precyzyjnej informacji na temat cukru, warto spojrzeć na skład produktu. Składniki wypisane są w kolejności, poczynając od tych, których jest najwięcej w produkcie. Jeśli więc na początku widnieje cukier, wiemy, że dodano go dużo.
Co to jest indeks glikemiczny?
W planowaniu diety bardzo pomocny okazuje się tzw. indeks glikemiczny (IG). To sposób szeregowania żywności zawierającej węglowodany według siły, z jaką podnosi ona po jej spożyciu stężenie cukru we krwi. Wartość indeksu wskazuje, o ile procent wzrośnie poziom stężenia glukozy we krwi po spożyciu 50 g danego produktu. Niegdyś uważano, że skrobie (węglowodany złożone) są trawione i wchłaniane powoli, podczas gdy cukry (węglowodany proste) - szybko. Okazuje się jednak, że to nie wielkość cząsteczki chemicznej jest decydująca. Słodkie napoje i tłuczone ziemniaki na przykład mają podobny indeks glikemiczny. Na ostateczną wartość IG żywności wpływ ma wiele czynników: zarówno forma fizyczna żywności, rodzaj i stopień przetworzenia, jak i rodzaj błonnika, skrobi i cukrów oraz rodzaj obróbki kulinarnej.
Większość produktów węglowodanowych spożywa się nie osobno, ale jako część składową przekąski lub posiłku i to również ma wpływ na stężenie cukru we krwi. Na przykład chleb można jeść z masłem lub innymi tłuszczami, a ziemniaki z mięsem i warzywami. Dodatek produktów bogatych w tłuszcz i białko znacząco zwalnia tempo trawienia posiłku, co zmniejsza całkowitą wartość IG.

Sprawdź wartości dla produktów

Niski IG-page-001

 

Źródło: www.se.pl

Komunikaty

Kontakt z sekretariatem szkoły możliwy jedynie pod numerem telefonu

660 63 73 73


 Nowy adres mailowy: sekretariat@sp89krakow.p


 

 Rada Rodziców przy Szkole Podstawowej nr 89

os. Piastów 34a
31-624 Kraków

Nr Konta:   Bank PKO  BP  69 1020 2906 0000 1802 0355 6321

slonko

edziennik

edziennik

spzlink2

naszeszkoly

ewidencja

bezpieczne wakacje

kuratorium

portal krakowa

Zintegrowana Policja

logo oke

grosik

Uniwersytet Dzieci logo kolor

logo ppp

sieciaki

logoBIP