Jesień jest to pora roku, kiedy dostępne są liczne gatunki owoców i warzyw. Warzywa i owoce sezonowe są zdecydowanie zdrowsze niż mrożone, sztucznie hodowane lub sprowadzane z dużych odległości, innych kontynentów.
Jedząc to co w naszej szerokości geograficznej aktualnie rośnie, dostosowujemy się do naturalnego rytmu i dostarczamy sobie najlepszych dla organizmu witamin. Wśród polskich roślin, w okresie jesiennym, na naszych stołach powinny się pojawić: bakłażan, boćwina, brokuły, brukselka, buraki, cukinia, cykoria, dynia fenkuł, kalafior, kalarepa, kapusta, karchochy, kukurydza , marchewka, ogórek, papryka, pasternak, pietruszka, por, roszponka, rukola, czarna rzodkiew, seler, szczaw, szpinak, ziemniaki, jabłka, gruszki, śliwki itd.
Żywność produkowana lokalnie i sprzedawana sezonowo pozwala ograniczyć emisję zanieczyszczeń i gazów cieplarnianych oraz zużycie paliw kopalnianych. Żywność, która przybywa do nas tysiące kilometrów zawiera wiele substancji konserwujących. Aby zachowały świeżość w trakcie długiej podróży traktowane są różnymi środkami ochrony przed gniciem i szkodnikami. Takie owoce i warzywa smakują zupełnie inaczej niż te, które dojrzewały w środowisku lokalnym. Wybierając żywnośc lokalną wiesz co jesz. Kupujmy żywność sezonową, warto posiadać w domu kalendarz sezonowości.
Dbając o swoje zdrowie i swoich bliskich pamiętajmy o kilku zasadach:
- Nabywaj żywność od lokalnych producentów na targach, bazarach i w małych sklepach lub bezpośrednio od rolnika;
- Wybieraj produkty ekologiczne, lokalne i sezonowe;
- W czasie zakupów zwracaj uwagę na etykiety;
- Unikaj żywności genetycznie modyfikowanej;
- Załóż ogródek i uprawiaj własne warzywa i owoce.
WHO podaje pięć kroków bezpiecznej żywności:
1.Utrzymuj czystość.
2. Oddzielaj żywność surową od ugotowanej.
3. Gotuj dokładnie.
4. Utrzymuj żywność w odpowiednie temperaturze.
5. Używaj bezpiecznej wody i żywności.