Obecnie odnotowuje się liczne zachorowania na grypę. Warto o niej coś więcej wiedzieć, aby zapobiegać tej chorobie.
Podstawowe informacje o wirusach grypy:
• wirusy grypy rozprzestrzeniają się drogą kropelkową - czyli w wydzielanym poprzez kichanie i kasłanie aerozolu
• wirusy mogą przeżyć: wiele lat w lodzie , do 48 godzin w temperaturze 4 st. C, 8 godz. w temperaturze 20 st. C do 24 godzin na powierzchniach gładkich typu ławki, blaty kuchenne, klamki drzwi, powierzchnie metalowe lub plastikowe, do 12 godzin na powierzchniach porowatych, do 15 minut na ubraniach, szalikach i chusteczkach wielokrotnego użycia, 5-10 minut na ludzkich rękach;
• wirusy preferują niskie temperatury i niższą niż 50% wilgotność środowiska, w którym żyją;
• są bardzo wrażliwe na wysoką temperaturę giną w temperaturze 60-70 st. C;
• są wrażliwe na detergenty
Przygotowanie pomieszczeń należy:
• wszystkie pomieszczenia w mieszkaniu wietrzyć przez co najmniej 20 minut
• powierzchnie podłóg oraz przedmioty najczęściej dotykane (klamki, powierzchnie ławek itp.) codziennie zmywać środkami czystości (ciepłą wodą z dodatkiem środka myjącego, zmienianą po umyciu każdego pomieszczenia);
• pomieszczenia wyłożone wykładzinami dywanowymi po opuszczeniu przez uczniów, codziennie dokładnie odkurzać i przecierać na wilgotno z użyciem detergentu;
• sanitariaty należy 2 razy dziennie zmywać środkami czystościowymi (wszystkie powierzchnie, klamki, kurki w bateriach przy umywalkach)
Zalecane zachowania
• nie rozmawiać z drugą osobą twarzą w twarz w odległości mniejszej niż 1 metr
• unikać zachowań takich jak: całowanie, przytulanie, podawanie rąk (np. na powitanie)
• przy kichaniu i kasłaniu zasłaniać usta chusteczką;
• używać chusteczek jednorazowych, po użyciu wyrzucać do kosza;
• ubierać się adekwatnie do pogody (nie przegrzewając się i nie wychładzając);
• odżywiać się zgodnie z zasadami zdrowego żywienia.
Informacja przygotowana na podstawie publikacji Sanepidu Kraków.