W dniu 15 czerwca 2016r zakończono przyjmowanie prac na konkurs kulinarny. Celem konkursu było pogłębienie świadomości rodzin na temat zdrowego żywienia i odpowiedzialności za kształtowanie postawy za własne zdrowie i rodziny oraz wspólne spędzanie czasu w gronie rodziny. Jury w składzie nauczyciele przyrody i nauczyciel biblioteki przyznano następujące nagrody:
W kategorii klas 1 – owoce w roli głównej- wyróżnienia zdobyli:
• Piotr Kosz klasy 1e za sałatkę z dodatkiem pestek słonecznika;
• Marysia Wójcik z klasy 1f za przepis na koktajl;
• Bartosz Czajczyk z klasy 1b za owocowy wulkan;
• Kacper Wrona z klasy 1b za koktajl owocowy;
W kategorii klas 2- warzywa w roli głównej:
• wyróżnienie dla Aleksandry Działowskiej z klasy 2d za wierszem pisany przepis na ciasto ziemniaczane(knedle) z truskawkami;
W kategorii klas 3 w roli głównej mleko i jego przetwory:
• Katarzyna Kos z klasy 3e –wyróżnienie- za przepis na ciastka francuskie;
W kategorii klas 4 – produkty zbożowe w roli głównej:
• Julia Lewińska z klasy 4c za sałatkę z pomidorem i kurczakiem – 1 miejsce;
• Mateusz Gacek z klasy 4a za przepis rodzinny na kutię wigilijną- 1 miejsce;
• Olga Okrutniak z klasy 4a za przepis na ciasteczka jogurtowo-zbożowe – wyróżnienie;
W kategorii klas 5 nie przyznano nagrody.
W kategorii klas 6 1 rośliny strączkowe w roli głównej:
• Marlena Kowalczyk z klasy 6d za przepis na burgery soczewicowe – 1 miejsce;
• Paulina Rozumek z klasy 6b za roladę – wyróżnienie;
Serdeczne gratulacje dla laureatów!
Nagrody zostaną rozdane laureatom na najbliższych apelach porządkowych.
Wszystkim rodzinom uczestniczącym we wspólnym gotowaniu dziękuję i zapraszam w przyszłym roku szkolnym. Życzymy powodzenia i zapraszamy do dalszego wspólnego gotowania. Przepisy zostaną umieszczone na stronie internetowej. Poniżej zdjęcia potraw.
Alicja Klimek