Pizza i hamburger to potrawy, które wszyscy znamy.
Kto ich nie lubi????????
Czy taka potrawa może być zdrowa? Na to pytanie próbowali odpowiedzieć uczniowie klasy 6a i 6d, którzy przygotowali i przeprowadzili warsztaty kulinarne w klasach szóstych
Uczniowie klasy 6d: Marlena Kowalczyk, Anna Grabka, Anna Sojka, Anna Kiszka, Emilia Ciemierkiewicz, Kornelia Zając, Tymek Gorczański, Miłosz Strzeboński, Jasiek Irzyk przygotowali warsztaty „Zdrowa pizza- przysmak globalny". Projekt przygotowany był pod kierunkiem nauczyciela przyrody- Alicji Klimek.
Uczniowie klasy 6a: Alicja Bicz, Vittoria Cenni, Marta Macheta, Marzec Nikola, przygotowali warsztaty „Zdrowy hamburger- przysmak globalny". Projekt przygotowany był pod kierunkiem nauczyciela przyrody - Wioletty Bętkowskiej.
W ramach projektu uczniowie przedstawili historie potraw, przygotowali przepis na zdrową potrawę. Były zagadki, krzyżówki i nagrody. Zajęcia zrealizowano w grupach z pełnym sukcesem co można zobaczyć na załączonych zdjęciach. Udowodniono, że potrawa może być zdrowa jeżeli spełnione są następujące warunki: będzie wykonana z lokalnych, świeżych produktów, o odpowiedniej zawartości składników odżywczych. I oczywiście nie będziemy jej spożywać w dużej ilości. Taką potrawę popijamy herbatą, wodą mineralną, unikamy napojów gazowanych, sztucznie barwionych. Mam nadzieje, że warsztaty pokazały, że taką potrawę można zrobić stosunkowo szybko i tanio w domu, zamiast kupować mrożonkę czy zamawiać od producenta.
W tym miejscu chciałam podziękować pani Grażynie Witas - ajentowi naszej szkolnej kuchni za umożliwienie upieczenia pizzy w piecyku kuchennym, oczywiście w imieniu swoim i uczniów. Alicja Klimek