Warzywa i owoce stanowią bardzo istotny składnik diety dla każdego dziecka i odgrywają bardzo dużą rolę w ich prawidłowym rozwoju. Dostarczają organizmowi wielu witamin, składników mineralnych oraz znaczne ilości błonnika. Dzięki tym składnikom owoce i warzywa spożywane codziennie w odpowiednich ilościach chronią dzieci przed wieloma chorobami.
Uczniowie klas 6b,6d, i 5d przekonują swoich kolegów z klas 0, 1,2,3,4 do spożywania owoców i warzyw w trakcie opracowanych przez siebie warsztatów. Uczą dzieci rozpoznawać warzywa i owoce przy pomocy różnych zmysłów takich jak wzrok, dotyk i smak. W trakcie zajęć dzieci pod kierunkiem starszych uczniów przygotowały surówkę z marchwi i jabłka i szaszłyki owocowo-warzywne, które potem smakiem zjadły. Efekty pracy uczniów podczas warsztatów można obejrzeć na zdjęciach.