Czy bez zmysłów smaku, węchu i dotyku jedzenie sprawiałoby nam przyjemność? Pewnie stałoby się ono uciążliwą czynnością, przerywaną po zaspokojeniu pierwszego głodu. Byłoby nam obojętne, co jemy, pochłanialibyśmy jedzenie i nie byłoby ono dla nas przyjemnością.
Jeśli potrawa ładnie pachnie, dobrze smakuje i pięknie wygląda to mamy na nią większy apetyt. Ten fakt stał się inspiracją dla nauczycieli zespołu przyrodniczego do zorganizowania konkursu „Zdrowie na talerzu czyli jak jeść oczami i nie tylko”. Konkurs szczególnie wśród uczniów klas 1-4 cieszył się zainteresowaniem za co bardzo Wam dziękujemy.
Warto przygotować kolorowe i smaczne posiłki, a sposób ich podania ma znaczenie. Nawet nielubiane warzywa (witamina C) czy ryby, chude mięso, produkty mleczne (źródło witaminy D) będą nas kusić jeśli będą podane w ciekawej formie. Zerknijcie na wyniki konkursu i zdjęcia poniżej:).
Zdrowie na talerzu czyli jak jeść oczami i nie tylko" - wyniki
klasy 1-3
I miejsce - Paulina Wąsik klasa 1a
II miejsce - Piotr Kowalewski klasa 2b
III miejsce - Eryk Mirek klasa 3b
wyróżnienia:
Mateusz Chmura klasa 2b
Helena Czarniak klasa 1c
Artur Kycior 3b
Wiktor Michniewski klasa 3b
klasy 4-8
I miejsce - Oliwia Brzyska klasa 4d
II miejsce - Amelia Kania klasa 4d
III miejsce - Oskar Solarz klasa 4b
wyróżnienia:
Weronika Nowak klasa 5b
Daria Szmigiel klasa 4b
Blanka Szczoczarz klasa 4d
Franciszek Bazański klasa 4d
Serdecznie gratulujemy. Nagrody i dyplomy rozdamy po powrocie do szkoły. Każdy uczeń, który brał udział w konkursie otrzyma pozytywną uwagę z zachowania.